Posted by: katpetrou | 20/09/2008

Αξιοποίηση αποβλήτων οινοποιίων

Στερεά απόβλητα από οινοποίηση χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη για την ανάκτηση πολυφαινολών. Μη τοξικοί διαλύτες (αιθανόλη/νερού, αραιό  υδροχλωρικό, αραιό οξικό και αραιό τρυγικό οξύ) χρησιμοποιήθηκαν για τις εκχυλίσεις. Στα  εκχυλίσματα προσδιορίστηκαν ολικές πολυφαινόλες, ολικά φλαβονοειδή,  ολικές φλαβανόλες και ολικές τανίνες (προανθοκυανιδίνες).

Η αντιοξειδωτική δράση των εκχυλισμάτων  εκτιμήθηκε με τη μέδοδο DPPH (ισοδύναμα trolox). Από τις δοκιμές αυτές  επιλέγεται η καλύτερη μέθοδος εκχύλισης. Με τη μέθοδο αυτή έγιναν εκχυλίσεις _στερεών αποβλήτων από οινοποίηση, από φλούδες κρεμμυδιών, μήλων και πατατών καθώς και από φύλλα ελιάς και από χαρούπια_. Στα εκχυλίσματα προσδιορίστηκαν ολικές πολυφαινόλες, ολικά φλαβονοειδή και ολικές φλαβανόλες. Εκτιμήθηκε η αναγωγική ικανότητα των εκχυλισμάτων σε υπόστρωμα τρισθενούς σιδήρου (ισοδύναμα ασκορβικού οξέος). Η αντιοξειδωτική δράση των εκχυλισμάτων εκτιμήθηκε με τη μέδοδο DPPH (ισοδύναμα trolox) και τη μέθοδο της  χημειοφωταύγειας σε υπόστρωμα υδροξυλικών ριζών. _Αξιολογούνται τα ως άνω αναφερόμενα υλικά ως φτηνές πηγές αντιοξειδωτικών_. Στη συνέχεια τα στέμφυλα οινοποίησης, τα οποία έδειξαν υψηλή απόδοση σε αντιοξειδωτικά και υψηλή αντιοξειδωτική δράση κατά την εκχύλιση εξετάστηκαν περαιτέρω για το είδος των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Η ανάλυση του  εκχυλίσματος έγινε με LC-MS(ESI) για την ταυτοποίηση των επιμέρους  συστατικών. Οι ενώσεις που εντοπίστηκαν κυρίως είναι φλαβανόλες (τριμερή  και γαλόυλο- διμερή), φλαβονόλες (κερσετίνη και ρουτίνη), trans  στιλβένια (ρεσβερατρόλη) και γλυκοσίδια διυδροφλαβονόλης (αστιλβίνη). Τα  αντιοξειδωτικά των αποβλήτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην βιομηχανία  καλλυντικών, φαρμάκων και καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων.

Σχετικές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά :

Makris D.P., Boskou G., Andrikopoulos N.K. (2007), Recovery of  antioxidant phenolics from white vinification solid by-products  employing water/ethanol mixtures, Bioresource Technology, 98(15), 2963-2967.

Makris D.P., Boskou G., Andrikopoulos N.K. (2007), Polyphenolic content  and in vitro antioxidant characteristics of wine industry and other  agri-food solid waste extracts, J. Food Composition Analysis, 20(2), 125-132

Makris D.P., Boskou G., Andrikopoulos N.K., Kefalas P. (2008),  Characterisation of certain major polyphenolic antioxidants in grape  (Vitis vinifera cv. Roditis) stems by liquid chromatography-mass  spectrometry, European Food Research and Technology, 226(5), 1075-1079

Makris D.P., Boskou G., Chiou A., Andrikopoulos N.K. (2008). An  Investigation on Factors Affecting Recovery of Antioxidant Phenolics and  Anthocyanins from Red Grape (/Vitis vinifera/ L.) Pomace Employing  Water/Ethanol-Based Solutions,  American Journal of Food Technology, 3  (3), 164-173

Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά από:

Δρ. Μπόσκου Γεώργιος,
Επίκουρος Καθηγητής,
Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: