Posted by: katpetrou | 25/09/2008

Διαχείριση Ασφάλειας Τροφίμων, σε ελαιοτριβεία

Αξιολόγηση της διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων και της εφαρμογής του ΕΝ ΙSO 22000:2005, σε ελληνικά ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια ελαιολάδου

Μπόσκου Γ..(1), Καρατζάς Χ..(2), Μόνου Π..(2), Ξεζωνάκης Χ..(2), Αρβανιτογιάννης Ι..(3 ) & Καραθάνος Β..(1)
(1)  Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, Ελλάδα
(2)  ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Παραγωγών Ελαιοκομικών Προϊόντων, Αθήνα, Ελλάδα
(3)  Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος, Ελλάδα
Η εργασία αυτή αξιολόγησης βασίζεται στη δράση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου προγράμματος του Καν. (Ε.Κ.) 2080/2005 από την ΟΕΦ ΕΟΠ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ σε συνεργασία με τις Ενώσεις Αγροτικών  Συνεταιρισμών που μετέχουν στη δράση με στόχο την αξιολόγηση, βελτίωση και πιστοποίηση 23 συνεταιριστικών ελαιοτριβείων και 2 τυποποιητηρίων  ελαιολάδου στην ελληνική περιφέρεια.
Οι 19 παραγωγικές μονάδες προέρχονται από την Κρήτη και οι υπόλοιπες από τη Βόρεια Ελλάδα (1), Κεντρική Ελλάδα (1), Πελοπόννησο (1) και την Κέρκυρα (3). Συνολικά 24 παραγωγικές μονάδες αξιολογήθηκαν μέσω επιτόπιων επιθεωρήσεων, κατά την πρώτη φάση του έργου, στη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου 2007-08.
Η ομάδα των  επιθεωρητών απαρτίζεται από 1 συντονιστή από την ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ και 1 επιστημονικό υπεύθυνο από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια.  Από την ανάλυση των ερωτηματολογίων αξιολόγησης σε 14 κατηγορίες (χώροι παραγωγής, απαιτήσεις εξοπλισμού, κατάρτιση προσωπικού κ.α.) προέκυψε ότι η συνολική συμμόρφωση των παραγωγικών μονάδων κυμάνθηκε από 28% έως 95%.
Μετά την αξιολόγηση προετοιμάστηκε η βασική δομή του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων που βασίστηκε στο διεθνές πρότυπο EN ISO 22000:2005  και αποτελείται από 5 ενότητες:
  1. Περιγραφή του Αγροτικού Συνεταιρισμού και της Πολιτικής για την ασφάλεια τροφίμων,
  2. Περιγραφή των απαιτήσεων του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων,
  3. Εγχειρίδιο Ασφάλειας Τροφίμων (Προαπαιτούμενα Προγράμματα, Λειτουργικά Προαπαιτούμενα Προγράμματα, HACCP),
  4. Διαδικασίες Ποιότητας, Έντυπα, Αρχεία,
  5. Εξωτερικά Έγγραφα (Οδηγοί Υγιεινής, νομοθεσία, πρότυπο ISO).
Σε όλες τις μονάδες αναλύθηκαν οι πιθανοί κίνδυνοι σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας αλλά δεν καθορίστηκε κανένα κρίσιμο σημείο. Το σύστημα βασίζεται στην παρακολούθηση των λειτουργικών προαπαιτούμενων προγραμμάτων, πράγμα το οποίο έγινε δεκτό και από το φορέα πιστοποίησης των μονάδων. Ο διαχειριστής των μονάδων και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού εκπαιδεύτηκαν στις απαιτήσεις και στην εφαρμογή του συστήματος ασφάλειας τροφίμων.  Οι παραγωγικές μονάδες που παρουσίαζαν τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμόρφωσης στις υποδομές τους (συνολικά 6 ελαιοτριβεία και 1 τυποποιητήριο στην Κρήτη) μπόρεσαν να πιστοποιήθηκαν σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 22000:2005.
Το έργο συνεχίζεται με σκοπό να επιτευχθεί πιστοποίηση κατά το πρότυπο αυτό σε περισσότερες μονάδες στο τρέχον ελαιοκομικό έτος.  Μέχρι το Μάρτιο του 2009 θα έχουν πιστοποιηθεί 15 μονάδες συνολικά ενώ οι υπόλοιπες θα έχουν στη διάθεση τους ένα σύστημα ΣΔΑΤ κατά το πρότυπο του ISO 22000Η εργασία παρουσιάστηκε στο:
  • 2o διεθνές συνέδριο για την Ποιότητα και την Εμπορία των Αγροτικών  Προϊόντων, 25-27/9/08, Χερσόνησος Κρήτης, Οργάνωση: Cretacert – Φορέας Διαχείρισης Φήμης των Κρητικών Γεωργικών Προϊόντων
  • 6th Euro Fed Lipid Congress: Oils, Fats and Lipids in the 3rd Millennium,  Challenges, Achievements and Perspectives, Athens, 7-10 September 2008
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: